Kämpig måndag



Så var det måndag igen. Förut har jag sett måndagar som goda, en ny vecka med massa nytt skoj osv. Men så är det inte längre. Nu är det bara jobbigt. Går upp tidigt för att åka långa vägen till Önnestad och lämna den härliga lediga helgen bakom mig. Kommer till skolan som går i slowmotion och jag har ingen lust alls. Det brukar gå över någon gång under tisdagen, ibland dröjer det till onsdagen. Sen har man en till två dagar på sig att vara tillfredställd innan skolveckan är slut och jag åker iväg över helgen. Och så var man om från början. Suck.

Slut på klaget.

Jag har i alla fall börjat skissa på lite nya kjolar (som bot) och dessa underbara tyger ska få min totala uppmärksamhet ikväll. Jag har sorterat mina nya 350 second handknappar också. Måste skaffa större fack för de bruna.
Var det väldigt vanligt med bruna knappar förr???


Julklapp till huden



På julmässan i Kristianstad sprang jag på Två Nilsson & En Hansson som gör så naturliga kräm du kan tänka dig. Rosenkrämen är t ex gjord av trädgårdens egna rosenvatten. Jag köpte den, mandelcrème och olivasalva för fötter och händer. Helt underbara!

Nattmöte med Fonk







Fram till 00.30 satt Fonk och slog in paket och knöt fast i de fina julkalendrarna. Inga roliga bilder men såhär blev de i alla fall. Otroligt personliga och hemmagjorda.

Var på Erikshjälpen två minuter över tio och fyndade 350 knappar, 7 dragkedjor, en tyghög, typ 12 garnnystan + stickor, tre tapetrullar, en sjal och en jättetermometer som ser ut som ett fickuur. Älskar lördagar.

Fokus på Fonk



Var på Idols genrep i Malmö igår, nya arenan. Det var lite trevligt faktiskt, fick gåshud när Mariette sjöng.
Ikväll blir det dock inget Idol-tittande eftersom vi ska ha Fonk-möte. Har tagit ledigt och ska jobba stenhårt med julkalendrarna idag, måste vara klara ikväll och uppe till den 1 december.

Hattprovning i Ystad













Idag har vi varit i Ystad hos Stina Grufstedt, modist och faster till mig :) Hon visade bla hur man jobbar med filthattar och bananfibrer. Vi fick också se oss omkring i Jens Jacobsens hus där Konsthantverkarna i Ystad håller till (www.kiy.se). Stina gör helt underbara hattar och det är faktiskt hon som från början har inspirerat mig och väckt mitt intresse för textil. Hon har även gjort en del annat textilt hantverk, t ex brudbuketten vid kakelugnen. Håller i all evighet.


Hatten jag bär på bilden är lite annorlunda i modellen och dessutom tokigt snygg till min hårfärg. Vill ha den.

Min gris



Återigen publicerar jag min paint-ritade gris, även denna gång i sympatisyfte. Fy fy fy för de som inte tar hand om sina djur. Inget griskött för min del.

Tre dockor



Är sedan några dagar tillbaka ägare av tre prov-/skyltdockor. Maria skulle mycket lägligt sälja sina dockor och jag har letat ett bra tag efter flera stycken att använda på utställningar. Så nu har jag tre. I och med detta har jag fyllt på med mina saker i sysalen, konstaterade idag att jag hade saker på nästan alla bord och högar med tyger och annat grejs lite här och var. Tänkte städa och rensa till jul. Måste ju vara fint när man rullar tillbaka efter jul och nyår.  


Såhär långt...





... har jag kommit på kjolen. Har sytt det mesta med maskin men ska nu börja nästa upp och drapera för hand.

Allergisk



Hittade ett par gamla gamla byxor som jag hade i mellanstadiet någon gång. Otroligt överdrivet utsvängda en gång i tiden men nu stympade upp till halva låret ungefär. Jag fick dem på mig(!) och tänkte fylla på med massor av tyg i oilka mönster och färger. Så det ska jag göra ikväll tänkte jag.

Det där med jeanskjolar kommer och går. De senaste åren har jag haft ganska svårt för jeans som inte är byxor men i mitt rådande projekt (som går ut på att använda fula färger, former och material) vill jag gärna använda jeans och se om det kan bli bra till slut. Så nu sitter jag och gör en jeanskjol av ett par gamla byxor trots min allergi. Kanske kan man bota den på någe vis.  

En fyndig rubrik



Två glada damer i en monter. Emma sålde virkade armband och mamma hade sin keramik, sina tavlor och skulpturer på marknaden. Idag har varit klart bättre, ett yngre snitt på besökarna och fler intresserade.

Nu äter jag russin och funderar över om jag har någon energi till att ställa iordning allt.

Pyntets Pinaler



Pyntets Pinaler har en monter på julmarknaden i Kristianstad denna helgen. Den är jätterosa och jättegullig. Jag hade nog inte velat bo i en sån här godispåse men några bitar kunde man ju tagit. www.pyntenspinaler.zoomin.se

Jag har sålt 1 kjol idag. Det är trögt och fel målgrupp för mina kläder. Men det visste jag innan så det är ingen överraskning. Det blir nya tag imorgon. Nu ska jag äta kronärtskocka.

Jul på Yllan

Imorgon är det julmarknad på Yllan i Kristianstad. Har byggt lite monter och fixat massa småpill ikväll. Ska upp tidigt tidigt imorgon och ordna med resten. Ska bli kul!

Nu är jag väldigt väldigt trött. Hejs

Tryck



Trycker min lilla figur på tyg. Det blir bra det.

Nu: Melissa Horn

Storm



Är helt slut efter kvällens fotografering. Helena var skitbra och Maja hade sminkat och fixat supersnyggt. Miljön i ateljén var perfekt för mina kläder och jag är jättejättenöjd! :) Ska sortera lite bland bilderna och lägga ut några fina här på bloggen så småningom.

Ikväll är det storm. Men vi har i alla fall tur med strömmen.

Nu: Fotografering!



Ska kila, genom stormen, upp till ateljén och fotografera kläder med ursnygga Helena. Hurra!

Dagens Har-gjort-lista

Dagens har-gjort-lista:

* Tränat

* Vävt klart min matta - Konstig men tuff

* Sytt i en orange dragkedja i min 80-talskjol - oj så fint

* Sytt klart den rutiga/röda/rutiga-igen klänningen sånär som på lite blad och grejs som ska göras imorgon

* Haft körträning med min superduktiga kör

* Småplanerat inför morgondagens fotografering

* Lyssnat på The Bodyguard-soundtracket två gånger och sjungit nästan lika bra som Whitney (knappast)

* Fått, och tuggat ur smaken på, ett Jenka

* Gått och lagt mig för sent

Inte överens



Här är mitt senaste tillskott, en jacka som jag inte riktigt kommit överens med. Men nu har det börjat arta sig och imorgon ska jag göra de sista detaljerna. Då blir vi vänner.

Julklappstips



Håller på med fyra tehuvor, här är två som inte är riktigt klara. Ska va lite knappar och grejs på. Kommer att säljas för 149 kr/st på julmarknaden på lördag och söndag (väldans billigt). Utmärkt julklapp!

Har precis knåpat ihop ett gospelmedley till kören. Pust.

När det lider mot jul



Håller på med mina tre julkalendrar, har klippt ut olika fickor och rutor. Tänker ha råa kanter på fickorna, lite sicksack i kanten kanske. Lägger upp bilder på slutresultatet, innan den 1:a december :)

Skrattsalva



Har tecknat kroki halva dagen, därefter vandrat i regn för att sedan ha skrattat ihjäl mig på det roligaste Fonk-mötet hittills. Boggle är underskattat och bortglömt, man borde spela oftare. Min mage värker. Har skrattat för mycket. Underbart.  

Allt blir bra med två Panodil



Efter att ha proppat i mig värktabletter piggnade jag till och har jobbat fint hela eftermiddagen och kvällen. Hade mönsterkonstruktion i skolan och började på en kort, snäv kjol i ett tjusigt 80-talstyg. Klänningen på bilden tänkte jag ha på mig när jag står i montern, alltid bra att synas mycket och göra reklam för sig. Den är inte alls klar men jag har kommit ganska långt för att bara ha jobbat med den ikväll.

Imorgon ska vi ha klädkroki (eller vad de ville kalla det) på dagen, därefter åker jag till Veberöd för att ha Fonk-möte. I helgen väntar jobb, ska blir klar med tre julkalendrar som är en del av Fonks nästa projket. Kolla www.fonk.se, det är kul :)

Jag har gjort det



Jag har vaccinerat mig mot grissjukan. Innan har jag varit helt övertygad om att jag skulle låta bli men de senaste dagarna har jag ändrat mig. Jag är liksom rädd för allt, rädd för själva influensan och rädd för vaccinet. Var ett svårt val men nu är det i alla fall gjort. Igår mådde jag fint men idag har jag feber och ont i kroppen. Men det går ju över snabbt. Sägs det.

Eftersom jag inte behöver gå utanför dörren för att komma till skolan (har mitt rum ovanför textilsalen) så är jag i skolan idag. Ska akta mig för nålarna som kommer dansa framför ögonen på mig.

Jag gjorde en gris i paint. Det är inte deras fel.

Löpande band





Två nya kjolar. Har jobbat hela eftermiddagen och kvällen, känns som jag gör kläder på löpande band. Men det är hemskt roligt, har fått ny lust och nya idéer.

Nästa vecka ska jag försöka fotografera allt som ska med på julmarknaden. Det kan ju kanske möjligtvis vara så att jag säljer något. Kanske. Bra att dokumentera då.
Hittade en modell idag, Helena, som kommer passa fint i mina kläder. Stentuff tjej.

Nu är det godnatt

Dagens tråkigaste - Knapphål





De är hopplösa när man syr dem vågräta. Jag koncentrerade mig till det yttersta för att inte råka sprätta upp knapphålsstygnen, för jag vet av viss erfarenhet att det är väldigt lätt att göra just detta. Och visst, jag gjorde det. Igen. Laga, laga, laga. Tråkigt.

Jag har i alla fall varit otroligt effektiv ikväll. Har jobbat med två kjolar mellan 18.00 och 10.50 och lyckats bli klar med en. Använder ett rött tyg som förmodligen är till gardiner eller liknande. Men det bryr jag mig inte om för det är fint. Den ena kjolen ska få rutiga detaljer, den blir färdig imorgon.

Morotsbröd - Recept



Här har jag försökt knåpa ihop ett recept på mitt morotsbröd. Gjorde lite som jag själv ville så allt stämmer väl inte helt på pricken. Men ungefär såhär gjorde jag.

Behövs:

5 dl mjölk

50 g jäst

0,5 dl rapsolja

2  stora finrivna morötter

1 tsk salt

2 matskedar honung

8-10  dl vetemjöl special - Fullkorn

1-2 dl rågmjöl

1 dl havregryn

Gör:

Värm mjölken till 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, rivna morötter, honung och salt. Kör på med rågmjölet och havregrynen först, mata sedan degen med vetemjöl special tills den inte orkar mer. Jobba ihop och låt jäsa under duk i ca 30 minuter.

Baka ut degen och lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Platta ut och skär i rutor, nagga sedan med en gaffel. Låt jäsa i 30 minuter och kör sen i ugnen i 15 min på 220 grader.  Skvätt lite vatten på brödet mot slutet, det ger en hårdare skorpa.


En liten bit av sommaren?



Jag gör några plagg i detta mjuka flanelltyg. Allt måste ju faktiskt inte vara djupt lila, grått eller rostfärgat på hösten och vintern. Jag har fodrat kjolen med ett mönstrat bomullstyg vilket ger lite robustare känsla. Håller även på med en kort lumberjacka i samma tyger, ska bli klar i veckan. Kjolen är i storlek XS/S och kommer att finnas till försäljning på Plezuro i Stockholm i början av december. Jag kommer att fokusera på Plezuro i fortsättningen, ha lite mer kläder i butik och även sälja i webshopen. Titta in i Johannas butik på www.plezuro.se.

Imorgon är det möte inför julmarknaden, ska bli kul att se hur montern ser ut så vi kan börja planera exponeringen.

Fars dag





Åh som jag har fyndat på Erikshjälpen idag! Hittade en del tyger och roliga dragkedjor men också 6 st affischer för 10 kr styck och ett par superfina skor för 95 kr.

Jag har färgat håret med henna och vin i tre timmar och nu har färgen blivit ännu djupare. Hurra!

Ikväll har jag sytt en sjal av ett paisleymönstrat tyg som jag köpte på dagen. Jätteenkel trekantsmodell där jag bara fållat kanterna och satt dit NyponStina-lappen :) Min käre far ska få den imorgon på fars dag. Han gillar paisleysjalar :)

Vernissage - Galleri Avvika







Har varit på konstklassens vernissage ikväll, tittat på tjusig konst och kollat in galleriet. Helgen den 4-6 december kommer nämligen textilklassen ställa ut både det ena och det andra på Galleri Avvika i Kristianstad. Kommer bli braaa :) Alla är välkomna.

Imorgon ska jag ta en tur i den lokala brädgården. Ska tillverka en snurra.

Gås, Dileva och Stockholmslängtan



Ikväll har vi haft gåsmiddag på skolan i Önnestad. En riktigt fin tillställning och ett av fyra tillfällen då man har anledning att klä upp sig under detta året :) Det bästa på hela kvällen var när min fina kör sjöng "Drömmen i ditt hjärta" av Dileva. Så himla kul. Nästa vecka är det luciasånger som gäller, ska dessutom börja med ett gospelmedley som kommer bli svängigt. Hurra!

Är i full gång med att sy grejer till en julmarknad på Yllan i Kristianstad helgen den 21-22 november. Har gjort två kjolar (bilden) där halva kjolen är i ett tyg och andra halvan i ett annat. Flätade små skärp av remsor som blev över. Marknadspris kommer att ligga på 399 kr.

Det har varit en jättetrevlig kväll men just nu längtar jag ändå till Stockholm, till mina vänner och min lägenhet där. Måste fortsätta mitt körprojekt när jag kommer tillbaka.

Formprojekt - Del 1



Screenram med figur + figur på OH-plast.



Tillverkning av gipsform till gjutning av tenn. 



Kakelplattor


Formprojektet har rullat igång och jag har kommit en bit. Tanken är att vi ska använda en form/figur i fyra olika moment/delar:

* Screentryck
* Keramiskt projekt
* Förbättra/återvinna
* Valfri teknik

Min figur är en byggsten som går att använda på oändligt många sätt. Den fungerar fint ensam men gör sig allra bäst ihop med andra likadana. Tillsammans bildar de nya mönster och former. Jag ska gjuta ett smycke i tenn, bygga en snurra/lampa (ingen bild här), göra 12 kakelplattor, trycka mönster på tyg och skapa ett stort nät av min form. Jag tänker utöka projektet och jobba vidare med min figur eftersom den är så användbar. Jag får nya idéer hela tiden.


Jag väver!





Ja, jag väver. Äntligen har jag kommit igång med denna fantastiska matta. Tog evigheter att sätta upp men hade nog kunnat gå på en dag, effektiv tid. Än så länge ser det ut att gå enligt planen men allt kan hända.
Jag är med all sannolikhet den stökigaste och virrigaste eleven på denna skolan. Min arbetsplats ser ut som att någon bor där, och bara där. I plastpåsar. Skräpigt värre men oj som jag trivs i det :)

Mattan gör jag av trasor från gamla lakan och påslakan. Det går åt ganska mycket, eftersom det är en stor matta, men jag gav 20 kr/lakan så jag är nöjd. Väldigt återvinningsaktigt tycker jag. Kommer dessutom bli snyggt, mycket snyggt.

Idag har jag dessutom hunnit öva med min kör. Bestämde mig för att starta denna kör i början av terminen och nu är den befintlig och ja, den finns på riktigt. Vi ska ha vårt första framträdande på torsdag, på skolans Mårten Gås-fest och det ska bli riktigt kul. Tydligen har vi blivit 19 st. Det är helt knas. Men väldigt roligt att en spontan idé, som har haft sina tvivel (från mig), har blivit så bra. Och jag hoppas att vi kan bli ännu fler. Hurra!

Första frosten













Igår morse var jag ute och rastade kameran lite. Mitt pekfinger gladdes inte lika mycket som jag då vantarna inte fick följa med ut. Det var ett otroligt tacksamt ljus men mixtrade ändå lite med kameran för att få till de ännu bättre. Blev nöjd.

RSS 2.0